menu_left Home menu_right
About Us
News
Portfolio
Services
Contact Us
menu_bottom

Company Name
vertical line

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerAz Orvosi Biotechnológiai és Gyógyszer Kutató-Fejlesztő Kooperációs Központ fontosabb kutatás-fejlesztési tevékenységei

A CellPharma Kft. 2008-ban sikeresen pályázott a KMOP-1.1.2 projektben, ezzel létrehívta az Orvosi Biotechnológiai és Gyógyszer Kutató-Fejlesztő Kooperációs Központot, melynek keretein belül végzi kutatás-fejlesztési tevékenységét. A KKK 2008 második félévében kezdte meg működését három fő innovatív területen, amelyeket azóta is eredményesen tovább folytatott:

1) A gyógyszer-target és -hatóanyag kutatásban új metodikát honosítottunk meg, melynek során oligopeptid természetű ligandumok együttes expresszióját valósítottuk meg oly módon, hogy az egyes peptidek szekvenciáját megfelelően felfűzve egy szupergént terveztünk, amelyet kifejeztettünk, renaturáltunk, majd az eredeti oligopeptideket szeparáltuk. Eljárásunk bármely alkalmasan megtervezett szupergénnel működhet. Létrehoztunk olyan, kiméra G-fehérjét stabilan expresszáló sejtvonalakat, amelyben a heptahelikális receptorok aktivitása a kalcium jelpályára átkapcsolva HTS rendszerben mérhető. Az ABC családba tartozó aktív membrántranszport fehérjék új esszéit dolgoztuk ki a multidrog-rezisztencia és egyes öröklődő betegségek vizsgálatára.

2) Protokollokat fejlesztettünk embrionális és szöveti őssejtek tenyésztésére és differenciáltatására diagnosztikai és kutatási célokra, többek között létrehoztunk zöld fluoreszcens fehérjét stabilan kifejező HuES sejteket és a belőlük differenciáltatott kardiomiocitákat, így lehetővé téve a célsejtek gyors azonosítását gyógyszerfejlesztési vizsgálatokban. Hematológiai és daganatos betegségek gyógyításával kapcsolatos diagnosztikai fejlesztéseket végzünk, például egye kinázok mutációira és különböző leukémiákban előforduló SNP-k vizsgálatára.

3) Részt veszünk a szöveti őssejtek első magyarországi klinikailag ellenőrzött terápiás alkalmazásában, melynek során az érképző szöveti őssejteket a betegek véréből izolálva, majd felszaporítva, azokat autológ őssejt-transzplantáció keretében visszajuttatják. Az egyébként már nem operálható, tipikusan a végtag amputálásához vezető súlyos kórképekkel rendelkező betegek az őssejt-kezelés után jelentős javulást mutattak. Ezt az igéretes terápiás fejlesztést a jövőben is folytatjuk.

A CellPharma Kft kutatás-fejlesztési tevékenységéhez 2009-ben és 2010-ben jelentős műszerberuházásokat valósított meg. Felszerelt egy új steril laboratóriumot emlős sejtek tenyésztésére, valamint megvásárolta és beüzemelte a következő műszereket:

  1. Attana A-100 QCM (kvarckristály mikromérleg) bioszenzor készüléket, amely alkalmas ligand-fehérje, illetve fehérje-fehérje kötődések kinetikai paramétereinek valós-idejű meghatározására
  2. TILL Photonincs iMIC gyors fluoreszcens moduláris mikroszkópot, amely élő sejtek jelátviteli folyamatainak követésére alkalmas
  3. Cell Lab Quanta MPL áramlási citométert különböző élősejtes és in vitro esszéfejlesztésekhez
  4. hatóanyag-tisztításhoz alkalmas FPLC és szűrő rendszereket.

 

 

Kezdőoldal | Bemutatkozás | Tudományos eredmények | Kutató nevelés | Projekt tábla |  Kapcsolat
© 2010 CELLPHARMA Kft.